Principalele comenzi

Voi incerca sa prezent mai jos principalele comenzi ale masinii:
1. Cheia de contact
Are 4 pozitii: pozitia "St" (opreste functionarea motorului si blocheaza directia), pozitia "A" (cu contactul intrerupt eventualele accesorii ale masinii (radio-casetofoane, televizoare etc) continua sa functioneze), pozitia "M" (contactul este pus, se foloseste in mers), pozitia "D" (alimenteaza electromotorul, porneste motorul, iar cheia revine la pozitia "M", pozitia de mers. Aceasta pozitie nu se actioneaza cu motorul pornit)
2. Pedala de ambreiaj
Se apasa cu talpa piciorului stang fara a sprijinii calcaiul in podea.
3. Schimbatorul de viteze
Serveste la cuplarea treptelor de viteza. Cutia de viteza are: 5 trepte pentru mersul inainte, o treapta pentru mersul inapoi, si punctul mort (sau punctul 0) care permite stationarea masinii cu motorul pornit si ambreiajul ridicat.
4. Pedala de acceleratie
Se actioneaza doar cu piciorul drept, tinand calcaiul in podea (pentru a evita o supraturare a motorului, pedala de acceleratie se apasa foarte usor cu finete)
5. Pedala de frana
Se apasa numai cu piciorul drept, apasarea pedalei de frana are ca efect incetinirea masinii sau chiar oprirea (pentru a evita o oprire brusca pedala de acceleratie nu trebuie bruscata)
6. Frâna de mână
Actioneaza numai asupra rotilor din spate si se foloseste la oprirea sau stationarea autovehicolului pe un drum inclinat precum si la pornirile din panta sau din rampa
7. Volanul
Comanda mecanismul de directie al masinii. Daca rotim volanul spre stanga masina se va misca in partea stanga, daca rotim volanul in partea dreapta autovehicolul se va indrepta in partea dreapta.

2 comentarii:

Anonim spunea...

la puntcul 5. Frana se actioneaza numai cu piciorul DREPT!!!!

Anonim spunea...

Cand cuplam ambreiajul, nu sprijinim calcaiul in podea?